WTF is UWR?!
UWR tulee sanoista underwater rugby, mikä kuvaa lajia loistavasti. Sen voisi suomentaa vaikkapa muotoon vedenalainen rugby, mutta joku pelimies on kääntänyt sen uppopalloksi. Ei kovin vetävä nimi lajille. Usein luullaan, että koko uppopallo on vitsi. Suolavedellä täytetty pallo toki uppoaa altaan pohjaan, joten sinänsä kuvaavaa.
Asiaa uppopallosta pääpiirteittäin.
Lisää tietoa tästä linkistä.
Maailman ainoa aidosti kolmiulotteinen pallopeli.
Uppopalloa pelataan uima-altaan syvässä päässä, tai ns hyppyaltaissa. Allas on noin 4 metriä syvä. Vedessä on yhtä aikaa 12 pelaajaa, kuusi kummastakin joukkueesta. Suolavedellä täytetty pallo uppoaa altaan pohjaan ja sitä ei voi kovin pitkälle tarkasti syöttää. Altaan pohjassa, molemmissa päissä on korit johon pallo on tarkoitus saada. Pelaajilla on uima-asujen lisäksi korvasuojuksilla varustettu lakki, maski, snorkkeli ja räpylät.
Uppopallo on kontaktilaji. Pallollinen pelaaja saa ottaa kontaktia toisiin ja toiset pelaajat saavat ottaa kontaktia pallolliseen. Pallottomaan pelaajaan ei saa ottaa kontaktia, ellei itsellä ole pallo hallussa. Lyöminen, potkiminen ja kaulasta kuristaminen on kuitenkin kiellettyä, eikä pelivarusteisiin saa tarttua. Vesi on pehmeä elementti ja vaikka uppopallo voi olla kovaakin vääntöä, tulee pahempia loukkaantumisia todella harvoin. Pelkällä voimalla ei pelissä pärjää, sillä uppopallo on erittäin taktinen laji.
Kenelle uppopallo sitten sopii?
Vedessä liikkumisessa on paljon hyviä puolia. Se ei rasita niveliä. Monet on lopettanut liikkumisen, kun polvet ei kestä tms. Tätä ongelmaa ei uppopallossa ole. Vesi myös tasoittaa kokoeroja. Samassa joukkueessa voi pelata satakiloinen äijä ja 50 kiloinen tyttö. Laji on aika pieni, joten naiset pelaavatkin usein samoissa joukkueissa miesten kanssa. Laji sopii siis myös naisille, joskaan mikään prinsessa ei voi olla. Kynnet täytyy pitää lyhyinä ja mustelmiin pitää tottua.
Usein lajista annetaan todella raaka kuva. Olen kuullut sanottavan, että uppopallo on maailman rankin laji. Näin asia ei kuitenkaan ole. Harrastelijatasolla pystyy pelaamaan lähes kuka tahansa.
Nuorimmat pelaajat, mitä olen nähnyt, on ollut yläasteikäisiä ja vanhimmat varmaankin noin viisikymppisiä. Uimataito tulee tietenkin olla ja suosittelen, että ennen ensimmäisiin treeneihin osallistumista kannattaa kokeilla, että pääsee sukeltamaan sinne altaan pohjaan. Perusvälineisiin kannattaa myös tutustua hyvissä ajoin. Esimerkiksi snorkkelin käyttö saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta pelatessa se on välttämätön. Ensimmäiset treenit tuntuu hurjilta, varsinkin jos ei ole aiemmin yhtään sukeltanut. Kuitenkin jo muutaman viikon tai kuukauden päästä homma alkaa sujua aivan eri malliin, kunhan oppii perusasiat.
Oikeaa asennetta tarvitaan ja jos sitä löytyy, lajissa pärjää varmasti
Lajissa on mielestäni myös helppo menestyä, jos omaa lahjoja urheiluun. Suomi oli btw edellisissä MM-kisoissa neljäs, sekä miesten-, että naistensarjassa. Tätä ennen miehet olivat hallitsevia maailmanmestareita. Ollaan siis lajin kärkimaita.
Missä tätä lajia voi sitten harrastaa?
Lakeuden Sukeltajien allasvuorot Seinäjoen uimahallissa ovat maanataisin klo 19.30 ja torstaisin klo 20.00
Lisätietoja antaa uppopallovastaava (ks. otsikkopalkista ”Lähetä postia”). Treeneihin saa tulla tutustumaan. Uusia pelaajia aina tarvitaan!
Teksti: Samuel Ahvenlampi
Loppuun vielä muutama Youtube-linkki, joista saa kuvaa hieman tästä upeasta urheilulajista: